fbpx

Nyelés, rágás, testtartás

Rágós kérdések

 

A gyerek abba tanul bele, ami nap mint nap körülveszi őt. Ha ülőhelyet lát valahol, azonnal le fog ülni. Ha nem ül, akkor valamire támaszkodik. Akár ül, akár áll az ember, nem mindegy, hogy milyen módon teszi. Ha azt látja a gyerek, hogy mindenki gyorsan fal körülötte, dönti magába az innivalót, miért ne tenné ő is ugyanazt? Tetszik, vagy sem, a gyermek a család tükre.

A test biológiailag úgy áll össze, hogy az anyagfeldolgozás minősége, az anyagcsere hatékonysága a külsőn megmutatkozik. A genetikai adottságokon túl, „amilyen a belbecs, olyan lesz a külcsín”. Az anyagcserét azonban nem csak a táplálkozás minőségi mutatói befolyásolják! Meghatározó az is, hogy jut a gyomorba az étel, vagy milyen minőségű a rágás. De az is hatással van az anyagcserére, hogy milyen minőségű a légzés, vagy éppen mennyit mozog az illető.

Fedezzük fel, hogy hol van probléma!

A látható és a nem látványos területek, amelyeket most szemügyre veszünk az alábbiak:

  1. testtartás
  2. légzés
  3. arcizmok és a száj izmainak működése

A rossz testtartás gyakori jelenség pedig mindenkinek van egy elképzelt ideálja, egy tökéletesnek gondolt testtartása. A testtartás ugyanis az egészségi állapotot is mutatja. Görbe hát, kiálló lapockák, előrebukó fej, előreesett vállak, előrebillent medence és feszes térdek, valamint a lábfej kifelé vagy befelé dőlése hosszútávon a test működését bizonyíthatóan negatív irányba fordítja.

A légzés annyira alapvető élettani funkció, hogy talán nem is kérdés, miért fontos. A légzés minősége azonban már újabb problémát vet fel. A megfelelő légzéshez megfelelően működő izomzat is szükséges, de szinte észrevétlenül is meg tud változni a légzés minősége. Abból is baj lehet, ha kevés a levegő, de abból is baj lehet hosszútávon ha túllélegzik valaki. A túllégzés a szervezetet szépen lassan gyengíti le, hiszen alapvető anyagcsere, amely a sejtek működésére alapvető hatással van.

A légzésben fontos szerep jut a testtartásnak, mert az egész törzs biztosítja a megfelelő helyet a légzés során a tüdőnek.

Az arc izomzata többnyire ritkán megfelelően edzett terület. Az évek és „feladatok súlya alatt” kisimulnak a kerek orcák, lefelé kezdenek görbülni az ajakzugok. Elkezdenek elszíneződni a szemalatti területek, sokszor majdnem eltűnnek vagy kifelé fordulnak az ajakak. Ha az öné vagy gyermekéé ilyen, akkor nagy valószínűséggel nem megfelelően működnek az arc és beszédszervi izmai. Említést kell tenni még arról is, hogy a nyakon csíkok, ráncok vannak, az áll alatt kis toka keletkezik és a nyak szinte tömbszerű. Idetartozik az is, hogy nem rág, jellemzően épphogy csak a szájba kerül a falat és már csúszik is tovább.

A megfelelő rágás hiánya meggyengíti az ínyt. A fogak támasztását is ellátó eredetileg rózsaszínes kötőszövet védi és bizonyos mértékben támasztja a fogak gyökereit, így amennyiben meggyengül befolyásolhatja a fogak állapotát is. A gyakran nyitott száj jellemzően az orrlégzés csökkenését is okozhatja, amely felborítja a száj flóráját, kémiai összetételét is, megváltozik a nyál összetétele és gyakran hajlamosít a fogkőképződésre, valamint a fogak stabilitiása is gyengülhet. Esztétikai elváltozást eredményezhet visszahúzódásával, amely látszatra a fogak „megnyúlást” is jelentheti. A rágás minimális jelenléte az emésztőrendszer működésében is tetten érhető; puffadás, a széklet állagának megváltozása – túl híg, krémszerű vagy éppen túl kemény, szintén intő jel, ami jelzi, hogy nem megfelelő a felszívódás ezt a salakanyag is jelzi. Optimális esetben a wc-papíron nyoma sincs a salakanyag távozásának.

A Baracsy tréningben azt a biológiai törvényszerűséget használjuk ki, hogy a szervezet alapvetően a túlélésre törekszik. A szervezetünk számára optimális megoldásokat támogatja.

 

Veszprém

H-8200 Veszprém,
Levendula Üzletház (Szikvíz parkoló) Ady Endre utca 7/b, 2. emelet

  • dummy+36 20 480 4424    

  •      +36 70 703 2777

  • dummy info@kismukk.hu

Telefonos elérhetőség:
hétfőtől-péntekig 09:00-12:00

Nyitvatartás: hétfőtől-péntekig:
de: 08:00-10:00 du:14:00-19:00

 ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

Budapest, Dsmile központ/ Dsmile Hungary Kft.

H-1032 Budapest, Váradi utca 24.

 

Kis Mukk ©

Search