fbpx

Nyelvlökéses nyelés

Nyelvlökéses nyelés

Nyelni mindenki tud, ezért is gondoljuk reflexszerű folyamatnak, de nem mindegy, hogyan tesszük. A szabálytalan verzióját nevezi a szakirodalom nyelvlökéses nyelésnek. Ilyenkor egyrészt nem záródik a két fogsor, a nyelv pedig a fogakhoz támaszkodik, de gyakran be is csúszik a két fogsor közé és láthatóvá válik. Nyelvlökéses nyelés esetén felborul az arcban az izomegyensúly, egyes izmok túlságosan megfeszülnek, mások túlságosan elernyednek, és semmi sem úgy működik, ahogy kellene. Mindez pedig harapási rendellenességekhez, szabálytalan fognövekedéshez, az arcforma megváltozásához és beszédhibához vezet. Ez utóbbi azért, mert ugyanazokat az izmokat használjuk nyelés és beszéd során.

Felborult egyensúly

A holisztikus szemlélettel dolgozó Baracsy Gabriella tavaly meghívást kapott dr. Mew-tól Angliába, hogy ottani fogszabályozó szakorvosoknak és logopédusoknak mutassa be módszere alapjait.

Baracsy Gabi szerint nemcsak a gyerekeket érintő problémáról van szó: a felnőtt lakosság állkapocs-ízületi kattogása, gyakori fejfájása, légúti betegségei, tartós rekedtsége is elgondolkodtató. „A felnőtt ellátás jelenleg igen nagy hiányterület a logopédia területén. Erről tanúskodik, hogy a pácienseim 47 százaléka felnőtt.” A Dsmile-t többnyire nyelvlökéses nyelés gyanújával keresik fel, emellett a páciensek gyakran rossz tartással, felső légúti megbetegedésekkel, tartós rekedtséggel, koncentrációzavarral is küzdenek, de akár dadogással, gerincferdüléssel, endometriózissal is kiegészülnek a tünetek.

A több mint ezer páciensből 60 fő adatait elemezve egy másik, a Bárczi Gyógypedagógia Karán készült szakdolgozat írója úgy találta, hogy a nyelvlökéses nyelés gyakorisága 85 százalékos volt, és ezzel szinte minden esetben együtt járt a szájlégzés is. „Utóbbi tulajdonképpen egy beragadt megriadási reflex, amely születéskori vagy épp magzati trauma miatt is kialakulhat, például egy stresszelő kismama esetében. Sunyi dolog a szájlégzés, hallásproblémákat is okozhat, mert a mandulák bedurrannak tőle, befeszül a nyaki terület, pontosabban a nyelvcsonti izomzat, ez pedig újabb testtartásproblémákhoz vezethet.”

A rossz nyeléstechnikára rendszerint az óvodai logopédusok hívják fel a szülők figyelmét; utóbbiak ugyanis a legritkább esetben tudják be a karikás szemet, a viselkedészavart vagy a pöszén ejtett hangokat ennek az izomzavarnak, a kissé kilógó nyelvet pedig rendszerint „cukinak” találják.

Nemcsak a szülőnek, a gyereknek is akarnia kell a változást

gyerekanyukahvg

Lehet ő okos és ügyes, ha a beszéde és az arca nem ezt mutatja” – meséli a most 11 éves Barnabás édesanyja, aki két éve vágott bele kitartó és elszánt fiával egy terápiasorozatba. A 138-as IQ-val rendelkező kisfiúnak a nyelvlökéses nyelése miatt nyugalmi helyzetben szinte mindig enyhén kilógott a nyelve, arca pedig aszimmetrikussá vált, nehezen beszélt.

„Egy óvodai családi napon egy – egyébként pszichológus végzettségű – anya megkérdezte, miközben Barni mellettem ült, hogy a fiamnak az agyával is baj van, vagy csak a beszédével. Most év végén Barni polgármesteri kitüntetést kapott, és a legeredményesebb alsósként végzett az iskolájában” – büszkélkedik Ildikó.

 

„A nyelvlökéses nyelés problémája nem az első, 3 éves korban lezajló, hanem az 5 éves korban végzett óvodai logopédiai szűrésen derül ki. A magyar logopédusok zöme viszont inkább az artikulációra, a nyelvi elmaradásra koncentrál” – mondja Móricz Éva. Az óvodai logopédiai foglalkozások keretén belül véges számú lehetőség adódik a nyelvlökéses terápiára, mivel a logopédusok túlterheltek, a terápia pedig erős monotóniatűrést igényel a gyerekektől – és egyes logopédusok szerint maguktól a szakemberektől is.

Az óvodai logopédus tanácsot is adhat szülőnek, hogy milyen egyéb konzultációra lenne szükség például fül-orr-gégésszel, fogszabályozó-szakorvossal vagy például ujjszopás esetén pszichológussal. Innentől viszont a család ideje és anyagi lehetőségei befolyásolják, melyik terápiára jut el a gyerek.

Forrás HVG >>>

Veszprém

H-8200 Veszprém,
Levendula Üzletház (Szikvíz parkoló) Ady Endre utca 7/b, 2. emelet

  • dummy+36 20 480 4424    

  •      +36 70 703 2777

  • dummy info@kismukk.hu

Telefonos elérhetőség:
hétfőtől-péntekig 09:00-12:00

Nyitvatartás: hétfőtől-péntekig:
de: 08:00-10:00 du:14:00-19:00

 ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

Budapest, Dsmile központ/ Dsmile Hungary Kft.

H-1032 Budapest, Váradi utca 24.

 

Kis Mukk ©

Search