fbpx

Baracsy módszer

Ez a magyar fejlesztésű tréning a 21. század gyermekeinek készült. A Baracsy módszer lényege, hogy a szervezetet egészében vizsgálja, és komplexitásában kezeli. Nem elégszik meg a tünetek ismeretével (karikás szemek, testtartás problémák, előre bukó fej légzés,nyelés, éjszaki fogcsikorgatás, horkolás, logopédia, kusza fogazat koncentráció/ figyelem, szájlégzés); minden esetben feltárja a valódi problémát, és a kezelés során arra helyezi a hangsúlyt.

A módszer kiindulási alapja a nyelvlökéses nyelés kapcsán felmerülő fiziológiai elváltozások voltak. Dr. Hermann Gábor fogszabályozó szakorvossal együttműködve kezdtem a módszer fejlesztésébe. Az alapprobléma az a tudományos tény, hogy nem megfelelően kondicionált orofaciális izomzat (száj- és beszédszervi izmok) működése kifejezetten rossz hatással lehet a fogazatváltás időszakára, amely Európa ezen régiójában jellemzően hátracsúszott állkapcsot és alulfejlett arccsontokat, „kusza fogazatot” generál.

Jobban beleásva az anatómiai hatások mechanizmusába az is nyilvánvalóvá vált, amit a szakirodalom is jelez: előrebukó fejtartás, előreeső vállak és nyitott szájtartásra mutató tünetekkel is együtt jár. Az arcon ezenkívül jellegzetes karikás szemek és „fáradt” arc is járulékos tünetként jelenik meg, de ha az egész testet nézzük, szinte minden esetben feltűnik a rossz testtartás, amelynek része az előrebillenő medence és a feszes, vagy hyperxetendált térd.

A szakirodalom foglalkozik a testtartás és a nyelvpozíció, a testtartás és a fogazati eltérések, a testtartás és a légzés összefüggéseivel. A testtartás ezek alapján egy diagnosztikai eszköz, amely az arc elemzésével pontosítva közelít a diagnosztikai elemek együttes elemzéséhez: Ha a fej, nyaki szakaszon található nyelvcsonti izomzat eltér az optimális állapottól, akkor a test egésze folyamatos kompenzációra kényszerül felborítva ezzel a test optimális izomegyensúlyát.

A fejlődéstani tényeket alapul véve, miszerint 4 éves kor után a medence optimális helyzete nem előrebillenő, 6 éves kort követően pedig ki kell alakulnia a stabilan szájpadra támaszkodó nyelvpozíciónak, minden ettől eltérő jelenség extra munkát jelent a testnek, hogy megtartsa a megfelelő izomegyensúlyt. Ehhez tartozik még az alapvető anyagcserénk, a légzésünk ténye is, amely viszont az optimális izomegyensúlyt igényli ahhoz, hogy hatékonyan tudjon működni. A statikus tükör előtt végzett munka kimozdításában meghatározó szerepe volt Alexander Evans angol előadó-énekművész hangterápiás módszerének is.

Összefoglalva: ha az izomegyensúly kibillen, akkor járulékos veszteségként megjelenik az orofaciális izmok megfelelő működésének hiánya, az optimálistól eltérő testtartás, a légzés minőségének romlása, és ezzel együtt felborul az egyensúly az egész szervezetben. Az egyik legkönnyebben tettenérhető tünet a szájlégzés, amely lehet folyamatos, vagy éjszakai, vagy beszédközbeni. Bármely formája is jelenik meg Buteyko doktor publikációinak köszönhetően tudjuk, hogy a túllégzés nemkívánatos biokémiai folyamatokat indít el, amely a felsőlégúti, allergiás és szervi megbetegedések melegágya.

A Baracsy-módszer lényegében arról szól, hogy emlékezteti a testet a számára optimális egyensúly megteremtésére.

Megnézem a téningeket >>>

Veszprém

H-8200 Veszprém,
Levendula Üzletház (Szikvíz parkoló) Ady Endre utca 7/b, 2. emelet

  • dummy+36 20 480 4424    

  •      +36 70 703 2777

  • dummy info@kismukk.hu

Telefonos elérhetőség:
hétfőtől-péntekig 09:00-12:00

Nyitvatartás: hétfőtől-péntekig:
de: 08:00-10:00 du:14:00-19:00

 ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

Budapest, Dsmile központ/ Dsmile Hungary Kft.

H-1032 Budapest, Váradi utca 24.

 

Kis Mukk ©

Search